Η πρώτη τοποθέτηση εμφυτεύσιμων ακουστικών βαρηκοΐας στην Ελλάδα
- Carina® Εμφύτευμα μέσου ωτός -Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση εμφυτεύσιμων ακουστικών βαρηκοΐας σε δύο ασθενείς στο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α΄ Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, 11 και 12 Δεκεμβρίου 2017, με τη συνδρομή εξειδικευμένης ομάδας ιατρών και τεχνικών από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το πρωτοποριακό εμφυτεύσιμο ακουστικό βαρηκοΐας, είναι πολύ πιο ισχυρό από τα εξωτερικά ακουστικά βαρηκοΐας, χωρίς εξωτερικό μέρος, κρυμμένο κάτω από το δέρμα, αθέατο 100%.
Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν τοποθετηθεί περί τα 100 εμφυτεύσιμα ακουστικά στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το εμφυτεύσιμο ακουστικό προσφέρει φυσιολογική ακοή και ελευθερία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς τα προβλήματα του ακουστικού βαρηκοΐας, όπως τον κίνδυνο να χαθεί, να ξεχασθεί, να βραχεί, να χαλάσει από σκόνες και ιδρώτα. Μ΄ αυτό μπορούν να ακούν φυσιολογικά τα άτομα με βαρηκοΐα κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που δίνει ασφάλεια και αυτονομία από την άνετη χρήση απλού ξυπνητηριού, έως την επαγρύπνηση για το μωρό ή το παιδί, αλλά και στο μπάνιο, στη βροχή, στη χρήση κράνους, στην ποδηλασία και στη μηχανή. Σε δύσκολες καταστάσεις ακρόασης, όπως σε δυνατό αέρα και θορυβώδεις χώρους.

«Απευθύνεται και δίνει τη λύση σε άτομα με μέσου έως μεγάλου βαθμού νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, αλλά και μικτού τύπου, που τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν ωφελούν πια ή εμποδίζουν κάποιες σημαντικές δραστηριότητες της ζωής τους», δήλωσε ο διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε: «Και τα 2 άτομα στα οποία τοποθετήθηκαν εμφυτεύσιμα ακουστικά πάσχουν από μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα αμφοτερόπλευρα».

Ο Στέφανος επιθυμεί να ακούσει φυσιολογικά, όλες τις ώρες της ημέρας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς περιορισμούς και σε όλες τις δραστηριότητες του. Ο Νίκος έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια με αλλαγές ακουστικών βαρηκοΐας, με διορθωτικές επεμβάσεις στα αυτιά και επιθυμεί να δοθεί μια τελική λύση με φυσιολογική ακοή, σε όλες τις καταστάσεις.

Η επέμβαση διαρκεί 2,5 ώρες για την τοποθέτηση του ακουστικού εμφυτεύματος και για την σωστή ρύθμισή του, υπό γενική αναισθησία. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι ίδια με όλες τις ωτοχειρουργικές επεμβάσεις, δηλαδή 4 ημέρες.