Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον θόρυβο
Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης - Ενημέρωσης για τον Θόρυβο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής.

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής. Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων εκτίθενται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα θορύβου από το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο και η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Δυτικής Ευρώπης (80 εκατομμύρια άνθρωποι) ζουν σε στάθμες θορύβου που κρίνονται απαράδεκτες.
Οι πιο σημαντικές πηγές θορύβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι: Η oδική, σιδηροδρομική και εναέρια κυκλοφορία, η βιοτεχνία και η βιομηχανία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις (κυρίως γήπεδα άθλησης), οι αγορές (υπαίθριες ή μη), οι εγκαταστάσεις αναψυχής (π.χ. κέντρα ψυχαγωγίας, υπαίθρια θέατρα, κινηματογράφοι), τα εργοτάξια, οι οικοδομές, τα λατομεία, τα πεδία βολών, τα οικιακά ζώα (γαύγισμα σκύλων), οι οικιακές συσκευές (TV, ραδιόφωνο κ.λπ) ...
1. Ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή για τον Θόρυβο, στον FM 102 (ΕΡΤ3) "Υγεία και Ζωή" με τη Λέλα Κεσίδου
2. Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV100 για την "Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης για τον θόρυβο".

3. Απόσπασμα στο YouTube: Ημερίδα Ακουστικά και Περιβαλλοντικός Θόρυβος.


Πρόγραμμα Επιστημονικής Ημερίδας


Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Σπανό Μιχάλη (ThessPro) για τις ιδέες του και την βοήθεια στην οργάνωση της Ημερίδας.