ΕΠΕΑΕΚ: "Η ενίσχυση των δεξιοτήτων ακρόασης λόγου των κωφών παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα"

(Mέτρο 1.1., Ενέργεια 1.1.4, Κατηγορία Πράξεων Α)
Φορέας Υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Υπεύθυνη έργου την Επίκ. Καθηγήτρια Αρετή Οκαλίδου
Συνεργαζόμενος φορέας το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων του ΑΧΕΠΑ, με εκπρόσωπο τον ιατρό Ω.Ρ.Λ. Γιώργο Κυριαφίνη


Με επιτυχία διενεργήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου του 2008, η διημερίδα με τίτλο «Η ενίσχυση των δεξιοτήτων ακρόασης λόγου των κωφών παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα», η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μέσα στα πλαίσια της β’ φάσης επιμόρφωσης του ομώνυμου ΕΠΕΑΕΚ προγράμματος (Μέτρο 1.1., Ενέργεια 1.1.4., Κατηγορία Πράξεων Α), με υπεύθυνη την κ. Αρετή Οκαλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοπαθολογίας και Αγωγής του Λόγου στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.





Το ανωτέρω πρόγραμμα για παιδιά με κοχλιακό εμφύτευμα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Αγωγής Κωφών του Πανεπιστημίου Πατρών (υπεύθυνη Καθηγήτρια κ. Βενέττα Λαμπροπούλου). Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς και επιστήμονες του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη είναι το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α’ ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, με εκπρόσωπο τον ιατρό ΩΡΛ κ. Γιώργο Κυριαφίνη, το Α΄ ΚΔΑΥ Θεσσαλονίκης, με εκπρόσωπο την κ. Αγάθη Ράπτη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βαρήκοων Παιδιών Β. Ελλάδος, ενώ στην Αθήνα συνεργάζονται ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Θωμάς Νικολόπουλος, η Ομάδα Βαρηκοΐας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών και άλλοι επιστήμονες με εξειδίκευση σε παιδιά με κοχλιακά εμφυτεύματα.

Το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται σε επτά Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ) της Θεσσαλονίκης και στα Ειδικά Σχολεία Βαρηκόων - Κωφών Φιλοθέης και Αργυρούπολης της Αθήνας όπου φοιτούν παιδιά με κοχλιακό εμφύτευμα και περιλαμβάνει την κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε νέες μεθόδους, υποδειγματικές διδασκαλίες, εποπτευόμενη πρακτική και δημιουργία / παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.

Προσκεκλημένες ομιλήτριες της διημερίδας ήταν δύο διακεκριμμένες επιστήμονες των ΗΠΑ, η Καθηγήτρια κ. Patricia Chute, Εκπαιδευτική Ακοολόγος, τέως Δ/ντρια των κέντρων κοχλιακής εμφύτευσης του Manhattan Eye, Ear & Throat Hospital και του Lenox Hill Hospital και Πρόεδρος του Τμήματος Διαταραχών της Επικοινωνίας του Mercy College και η τ. Καθηγήτρια του Kean College, κ. Mary Ellen Nevins, Ειδική Παιδαγωγός Κωφών, οι οποίες επιτέλεσαν υποδειγματικό κλινικό έργο από το 1986, ως η πρωτοπόρος ομάδα κοχλιακών εμφυτεύσεων του νοσοκομείου Manhattan Eye, Ear & Throat Hospital σε συνεργασία με τον Δρ. Simon Parisier.

Στο τέλος της διημερίδας ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α’ ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής κ. Ηλίας Κουσκουβέλης και ο Δ/ντης της Α’ ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Αν. Καθηγητής κ. Βίκτωρ Βιτάλ απέμειναν τιμητικές πλακέτες στις δύο ομιλήτριες για τη διεθνή συμβολή τους στο χώρο της αποκατάστασης παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ κ. Hoyt Brian Yee.



Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται ο Θ. Νικολόπουλος, ο Γ. Κυριαφίνης, ο Δ/ντης του Κέντρου Κ.Ε. του ΑΧΕΠΑ Β. Βιτάλ, η Α. Οκαλίδου, η Καθ. Mary Ellen Nevins, η Καθ. Patricia Μ. Chute, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθ. κ. Η. Κουσκουβέλης και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ κ. Hoyt Brian Yee.